Атентаторката от Анкара – студентка, съдена за участие в ПКК
Атентаторката от Анкара – студентка, съдена за участие в ПКК / БГНЕС

Студентката Сехер Демир е атентаторката-самоубийца, извършила кървавия атентат в турската столица в неделя. Разследващите по третия в рамките на последните 5 месеца терористичен акт разпространиха снимките на младата жена и съобщиха.

Малко след като се записала във факултета по туризъм в университета в Балъкесир, родената в Текирдаг Сехер изчезнала. През 2013 г. баща й е сигнализирал в полицията за това. Тя и четири нейни приятелки са съдени за участие в обявената за терористична организация ПКК и за пропаганда на идеите на групировката. Последното заседание по делото се е състояло през декември 2015 г., но решението по него магистратите от Върховния наказателен съд са отложили.

Предполага се, че мъж и жена са терористите от Анкара (ВИДЕО)

Причина за отлагането на решението е, че младата жена се оказала неоткриваема за властите, не е била задържана и не е давала никакви показания. Адвокатът й твърди, че тя няма никаква връзка с останалите подсъдими по делото.

Пред журналисти бащата казва, че от 2013 г. не е виждал дъщеря си, а тя е единственото дете от семейството, записало да следва в университет. Разследващите са доказали, че именно тя е камикадзето от натоварения с експлозиви автомобил БМВ, който се вряза в автобус на градския транспорт и отне живота на 37 цивилни граждани, а 125 души са с тежки наранявания.

37 станаха жертвите на атентата в Анкара

Звездата на турския футбол Умут Булут от Галатасарай е загубил баща си в снощния атентат в центъра на Анкара. Вчера отборът завърши с равен резултат мача си в столицата, бащата на футболиста е бил в публиката, а когато се прибирал у дома, го застигнала смъртта.

Кола бомба избухна в Анкара, има убити и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Собствениците на колата-бомба и на автосалона, откъдето е купена, са задържани при спецоперация късно снощи в Шанлъурфа. Автомобилът по документи принадлежи на 70-годишни съпрузи, които при разпита заявили, че са го продали на автокъщата, последвала е акцията на антитерористите и ареста на тримата търговци. Те са посочили, че на 25 февруари колата е продадена на човек от Диарбекир.

Разследващите обаче не успяват да установят самоличността на купувача заради пропуски в документите по сделката. Уговорката била след част от сумата като първа вноска, по-късно да бъдат заплатени още близо 6 000 лири за бялото БМВ, модел 1994 г.

Източник: БГНЕС